top of page
pairing_wine_with_food_01.jpg

ΒΑΣΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ ΦΑΓΗΤΟΥ ΜΕ ΚΡΑΣΙ

Κανόνας 1

Προτιμήστε παρόμοιες γεύσεις.

Οι παρόμοιες γεύσεις στο φαγητό και το κρασί αλληλοσυμπληρώνονται και δένουν αρμονικά μεταξύ τους.

Πχ. Ένα φιλέτο γλώσσας με σος λεμονιού ταιριάζει όμορφα με ένα Μοσχοφίλερο ή ένα Sauvignon Blanc που και τα δύο έχουν γεύσεις εσπεριδοειδών και αισθητή οξύτητα.

Κανόνας 2

Επιλέξτε παρόμοια πυκνότητα και υφή.

Τόσο τα φαγητά, όσο και το κρασί χαρακτηρίζονται από την υφή τους. Υπάρχουν ελαφριά, μέτρια και παχιά φαγητά. Αντίστοιχα τα κρασιά διαχωρίζονται σε ελαφρού, μέτριου ή γεμάτου σώματος ανάλογα με την υφή και την αίσθηση που αφήνουν στο στόμα.

Συνήθως όταν μιλάμε για το σώμα του κρασιού, το συγκρίνουμε με αυτό του νερού, του άπαχου γάλατος και του γάλατος με πλήρη λιπαρά. Σκεφτείτε την αίσθηση του νερού και αναζητήστε τη στα κρασιά ελαφρού σώματος. Αντίστοιχα το άπαχο γάλα είναι μεν ελαφρύ στο στόμα χωρίς να το γεμίζει αλλά σίγουρα είναι πιο πλούσιο από το νερό. Τέλος το κρασί με γεμάτο σώμα δίνει την αίσθηση της πληρότητας στο στόμα όπως περίπου γίνεται με το γάλα με πλήρη λιπαρά.

Συνδυάστε λοιπόν φαγητό και κρασί με αντίστοιχη πυκνότητα.

Πχ τηγανιτό ψάρι που είναι ελαφρύ με σαββατιανό ή Μοσχοφίλερο ενώ ένα πλούσιο κρέας θέλει ένα γεμάτο Chardonnay αν είναι λευκό ή ένα Merlot.

Κανόνας 3

Επιλέξτε παρόμοια επίπεδα γλυκύτητας.

Ο γενικός κανόνας εδώ είναι ότι το κρασί πρέπει να είναι ίσης ή λίγο υψηλότερης γλυκύτητας από ότι το φαγητό.

Πχ ένα γλυκό σοκολάτας θα συνοδευτεί όμορφα από ένα γλυκό πλούσιο μοσχάτο.

Κανόνας 4

Το αλάτι και η οξύτητα θέλουν οξύτητα.

Αλμυρά φαγητά και όξινα συνδυάζονται με αντίστοιχα όξινα κρασιά καθώς σε άλλη περίπτωση το κρασί θα φανεί πλαδαρό και άγευστο.

Κανόνας 5

Συνδυάστε με τη σάλτσα.

Η σάλτσα που συνοδεύει το πιάτο είναι ένα σημαντικός παράγοντας στην επιλογή κρασιού.

Μια ελαφριά σάλτσα λεμονιού ζητάει ένα Μοσχοφίλερο ή ένα Sauvignon Blanc ενώ μια λευκή σάλτσα ζυμαρικών συνδυάζεται καλύτερα με ένα chardonnay ή ένα Pinot Noir.

Κανόνας 6

Το καυτερό σβήνει με το γλυκό.

Τα πικάντικα πιάτα συνδυάζονται καλύτερα με κρασιά με υπολειμματικά σάκχαρα. Η γλυκύτητα του κρασιού μετριάζει την καυτερή γεύση του φαγητού.

Πχ η ασιατική κουζίνα ταιριάζει με Riesling ή με ημίξηρα λευκά και ροζέ κρασιά

Κανόνας 7

Οι τανίνες θέλουν λιπαρότητα.

Τα τανικά κρασιά καθαρίζουν το στόμα από τη λιπαρότητα του φαγητού και για αυτό αποτελούν ιδανικό συνδυασμό.

Ξινόμαυρο, Cabernet Sauvignon και Syrah αποτελούν ιδανική παρέα για πλούσια και λιπαρά κόκκινα κρεατικά.

https://blog.botilia.gr/el/vasikoi-kanones-sunduasmou-fagitou-me-krasi/

Κρασί

Το κρασί είναι οινοπνευματώδες ποτό προϊόν της ζύμωσης των σταφυλιών ή του χυμού τους (μούστος). Ποτά παρεμφερή του κρασιού παράγονται επίσης από άλλα φρούτα ή άνθη ή σπόρους, αλλά η λέξη κρασί από μόνη της σημαίνει πάντα κρασί από σταφύλια.

Το κρασί είναι ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για διάφορους λόγους. Είναι αφενός ένα δημοφιλές ποτό που συνοδεύει και ενισχύει ένα ευρύ φάσμα ευρωπαϊκών και μεσογειακών γεύσεων, από τις πιο απλές και παραδοσιακές ως τις πιο σύνθετες και αφετέρου αποτελεί σημαντικό γεωργικό προϊόν που αντικατοπτρίζει την ποικιλία του εδάφους και το κλίμα ενός τόπου. Το κρασί χρησιμοποιείται επίσης σε θρησκευτικές τελετές σε πολλούς πολιτισμούς ενώ το εμπόριο κρασιού είναι ιστορικής σπουδαιότητας για πολλές περιοχές.Το αμπέλι, από το οποίο προέρχεται το κρασί έχει σύμφωνα με τους παλαιοντολόγους, προϊστορία πολλών εκατομμυρίων ετών. Πριν ακόμα από την εποχή των παγετώνων ευδοκιμούσε στην πολική ζώνη, κυρίως στην Ισλανδία, στη Βόρεια Ευρώπη αλλά και τη βορειοδυτική Ασία. Οι παγετώνες περιόρισαν σημαντικά την εξάπλωσή του και επέβαλαν κατά κάποιο τρόπο την γεωγραφική απομόνωση πολλών ποικιλιών, μέρος των οποίων εξελίχθηκαν και σε διαφορετικά είδη. Στην πορεία των χρόνων, διάφοροι πληθυσμοί άγριων αμπέλων μετακινήθηκαν προς θερμότερες ζώνες, κυρίως προς την ευρύτερη περιοχή του νοτίου Καυκάσου. Στην περιοχή αυτή, μεταξύ Ευξείνου ΠόντουΚασπίας θάλασσας και Μεσοποταμίας, γεννήθηκε το είδος Αμπελος η οινοφόρος (λατ. Vitis vinifera). Οι διαφορετικές ποικιλίες αυτού του είδους καλλιεργούνται και σήμερα.

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CF%81%CE%B1%CF%83%CE%AF

bottom of page